Bigos

Składniki

    500 g mięsa wieprzowego (np. karkówki)

    200 g kiełbasy wiejskiej

    1 cebula

    2 łyżki oleju roślinnego

    3 szklanki wody

    30 g suszonych grzybów

    2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek

    1 jabłko - reneta lub antonówka

    1 kg kiszonej kapusty

    1 łyżka koncentratu pomidorowego

    1 łyżka mąki

    1 łyżka masła

 

Przyprawy

    sól i pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki majeranku

 

Przygotowanie

    Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju w dużym garnku. Dodać mięso i dokładnie je obsmażyć.

    Wlać 2 szklanki gorącej wody, posolić, doprawić pieprzem i zagotować. Następnie dodać połamane suszone grzyby, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut.

    Dodać listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, powidła śliwkowe lub posiekane śliwki, obrane i pokrojone w kosteczkę obrane jabłko i wymieszać.

    Dodać kiszoną kapustę (jeśli jest kwaśna należy ją wcześniej wypłukać na sitku), wlać szklankę wody, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości kapusty przez ok. 45 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodać obraną i pokrojoną na kawałeczki kiełbasę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.

    Mąkę podsmażyć na suchej patelni, gdy zacznie brązowieć dodać łyżkę masła i mieszać aż masło się rozpuści. Trzymając patelnię na ogniu dodać stopniowo kilka łyżek kapusty cały czas mieszając. Przełożyć zawartość patelni z powrotem do garnka, wymieszać i zagotować.